Kan crossover voor nieuw publiek voor klassieke muziek zorgen? fr

Klassieke muziek is moeilijk aan de man te brengen tegenwoordig. European Philharmonia is een orkest dat enkele jaren geleden werd opgericht en onder impuls van dirigent Walter Proost proberen deze muzikanten een nieuw publiek te vinden voor symfonische muziek. Vorig seizoen werd geëxperimenteerd met een cross-over project rond de muziek van Abba. Het bleek een schot in de roos. Dus werden voor dit seizoen 3 nieuwe producties gecreëerd waarvan er in mei 2 in het Koninklijk Circus worden gebracht: Michael Jackson in Symphony (op 4 mei) en Metallica in Symphony (31 mei). Walter Proost nam arrangeur Roberto Molinelli onder de arm en sprak topgitarist Eric Melaerts aan en die was ook meteen voor het idee gewonnen. En straks is het dus zover…  

Walter Proost werkte in het verleden reeds samen met talentvolle solisten waaronder Placido Domingo, Barbara Hendrickx en José Van Dam. Robert Molinelli arrangeerde onder andere voor Andrea Bocelli en Luciano Pavarotti. De godfather van de Belgische gitaristen Eric Melaerts speelde onder andere met Soulsister, Clouseau en Bart Peeters heel wat zalen plat.

Eric Melaerts: « De keuze viel op Metallica, omdat hun repertoire een groots en bombastisch karakter heeft. Bij de up tempo nummers kunnen koperblazers en strijkers een enorme kracht geven aan het geheel. Als het over het bewegen van ledematen gaat, is Michael Jackson de absolute top. Hij wist altijd heel goed hoe alles moest klinken. Hij heeft platen gemaakt die overeind blijven. »

Walter Proost: « Het aantal leden van het symfonisch orkest wordt bepaald door de artiest waar de crossover concerten over gaan. Bij Metallica zullen er geen houtblazers zijn, maar wel koperblazers en veel percussie. Voor Michael Jackson is er een groot strijkersensemble. De eerste en twee altcello’s, contrabassen, hobo’s, hoorns en trompetten zijn in dat concert van belang. Er worden af en toe solo’s en improvisaties voor saxofoon ingelast in de show. De bezetting wordt bijgestuurd naargelang Roberto Molinelli zijn arrangementen configureert. »

Tickets voor ‘Michael Jackson in Symphony’ en ‘Metallica in Symphony’ zijn te koop via www.mbpresents.be.