Echte voorwerpen, echte verhalen

Echte voorwerpen, echte verhalen

Menu
  • 26 Feb 2024
  • 3 min leestijd

Op 10 april 1912 begon de RMS Titanic aan haar eerste reis vanuit Southampton, Engeland. De Titanic, het meest luxueuze en technologisch geavanceerde schip van haar tijd, kwam in aanvaring met een ijsberg op 14 april 1912 om 23u40. Na nauwelijks twee uur en 40 minuten, in de nacht van 15 april, verdween ze voorgoed onder het wateroppervlak, met bijna 1500 slachtoffers als gevolg. Meer dan een eeuw later brengt Titanic: The Artifact Exhibition een eerbetoon aan deze tragedie, die vandaag de dag nog steeds nazindert in het collectieve geheugen.

Deze educatieve tentoonstelling voor het hele gezin focust op de aangrijpende verhalen van de reizigers aan boord van de legendarische RMS Titanic. Aan de hand van ruim 260 ontroerende objecten, afkomstig van de originele Titanic, en verscheidene reconstructies van de cabines en de iconische locaties van het schip, komt de geschiedenis terug tot leven.

Van bij het betreden neemt de tentoonstelling haar bezoekers mee terug in de tijd naar 1912. Iedereen ontvangt een replica van een instapkaart, net zoals die van de passagiers van de Titanic. Dan begint een reis naar het verleden. Zowel haar constructie en tewaterlating als het leven aan boord, inclusief haar ondergang, tot de missie om voorwerpen van de oceaanbodem te recupereren, ontdek je tijdens jouw tocht. Je achterhaalt de chronologie van de verschillende missies die leidden tot het vinden van de wraklocatie en het bergen van verschillende voorwerpen voor wetenschappelijke analyse, historische conservatie en ter herinnering voor toekomstige generaties.

De tentoonstelling bevat meerdere hoogtepunten, verspreid over verschillende ruimtes op ongeveer 2000 m². Veel van de geëxposeerde objecten werden opgehaald tijdens diverse duikmissies geleid door wijlen Paul-Henri Nargeolet, directeur onderwateronderzoek voor RMS Titanic, Inc., en zijn team. 

Hier zijn enkele van de voorwerpen die je te zien krijgt:

Docking Lamp 

Deze lamp met twee lichten was waarschijnlijk bevestigd aan de mast en werd gebruikt als verlichting bij het aanmeren. De bovenste ventilatieopening voorkwam overmatige warmteontwikkeling van de lampen. 

Tandpastapotje 

Begin 1900 werd tandpasta vaak verkocht in kleine potjes. Meer dan een dozijn van deze tandpastapotjes zijn teruggevonden op de wraklocatie. Het grote aantal potjes en hun kleine inhoud doet vermoeden dat de White Star Line dit merk als gratis toiletartikel aan passagiers van de Titanic aanbood. 

Kroonluchter 

De vergulde kroonluchter is een van de vele die in het exclusieve À la Carte Restaurant van de Titanic hingen. Kroonluchters werden stevig aan het plafond bevestigd zodat het zachte deinen van het schip minder merkbaar was tijdens de diners.

Titanic: The Artifact Exhibition opent de deuren vanaf vrijdag 15 maart in Tour & Taxis, Brussel. Tickets zijn nu verkrijgbaar.

Schrijf je in op
onze nieuwsbrief


Mobile menu background

Tickets